dilluns, 27 de maig del 2013



Informe aprovat a la darrera Comissió Executiva de 24 de maig de 2013



Inici de càntic en el temple


(Salvador Espriu - Raimon)

Ara digueu: "La ginesta floreix,
arreu als camps hi ha vermell de roselles.
Amb nova falç comencem a segar
el blat madur i amb ell, les males herbes."
Ah, joves llavis desclosos després
de la foscor, si sabíeu com l'alba
ens ha trigat, com és llarg d'esperar
un alçament de llum en la tenebra!
Però hem viscut per salvar-vos els mots,
per retornar-vos el nom de cada cosa,
perquè seguíssiu el recte camí
d'accés al ple domini de la terra.
Vàrem mirar ben al lluny del desert,
davallàvem al fons del nostre somni.
Cisternes seques esdevenen cims
pujats per esglaons de lentes hores.
Ara digueu: "Nosaltres escoltem
les veus del vent per l'alta mar d'espigues".
Ara digueu: "Ens mantindrem fidels
per sempre més al servei d'aquest poble".
(1965)

INFORME

Fa dos anys i escaig Zapatero es va rendir i ens va col·locar als peus dels mercats, dels poders financers. Fa dos anys que el moviment 15M va fer despertar consciències i revifar esperances. En dos anys el factor treball s’ha enfortit com a eix de debat i el paper del sindicalisme de classe queda prou definit, actualitzat i central amb tres vagues generals fonamentades i progressivament cada vegada més exitoses i cada vegada amb més acompanyament social.
Però també val a dir que la societat, les persones, hem vist empitjorades les nostres condicions de vida, que l’atur s’ha desbocat i que hi ha una part important de la població treballadora que continua instal·lada en la resignació del no hi ha altre sortida.

Hem de tenir un record pels més de 1500 treballadors i treballadores morts a Bangladesh i Cambodja, víctimes de l’explotació laboral més salvatge amb còmplices a la nostra classe empresarial occidental.

Lamentem igualment la mort d’un treballador el passat 22 de maig a una empresa del sector del metall de Gavà (Galvanizados Tenas, S.A). Una altra injusta mort a la feina. Seguirem el cas encara que a aquella empresa no hi ha RLT de CCOO.

Hem de recordar que cal continuar lluitant per una Europa que tingui com a primera prioritat les persones i trencar aquesta idea que no és possible la sortida de la crisi sense l’austericidi dels nostres drets i de la societat creada per l’esforç principal de la classe treballadora; una Europa que la sra. Merkel vol condemnar a la ruptura entre Sud i Nord, salvant bancs alemanys en funció del trencament dels acords socials i del benestar de les treballadores i dels treballadors, especialment del Sud.

Cal generar mobilització per demostrar que és possible el creixement econòmic sense posar en risc l’equitat. Cal fer instal·lar l’esperança entre els companys i companyes que podem trobar una altre manera de sortir d’aquesta maleïda crisi.

Nosaltres, CCOO, hem demostrat que sí que es pot, amb propostes i amb mobilització continuada; no sols, perquè cada vegada som més els treballadors i les treballadores que diem prou retallades, prou dictadura dels mercats, hi ha alternatives; si s’ho estan carregant tot nosaltres construirem una nova societat.

I per iniciar-hi hem de prendre estat de situació del principal problema que tenim: l’atur que pateix una gran part de la població baixllobregatina, catalana, espanyola. Les xifres difereixen si es prenen com a indicadors les de l’EPA del primer trimestre de l’any 2013 (6,2 milions de persones aturades a Espanya, més de nou-centes mil a Catalunya) o si es prenen només les de l’atur registrat (a l’abril 656.995 persones aturades a Catalunya, 72.725 al Baix Llobregat, 17.1% de la població activa). Entenc que serà més fiable la primera que faria per la nostra comarca apropar-se la xifra als cent mil aturats i aturades i que marca un panorama encara més desastrós per la situació socioeconòmica i, el més important, per milers i milers de persones i famílies treballadores.

El nostre projecte aprovat al 7è Congrés de Sant Andreu de la Barca així com al 10è Congrés de la CONC marca línies d’actuació contra aquesta situació que venim desenvolupant: reforç de la mobilització i confluència amb les associacions de persones aturades (especialment en el nostre cas amb la gent de Sant Vicenç dels Horts, eix de la possible coordinadora d’associacions comarcal), la feina d’assessorament, orientació i formació als nostres locals i a assemblees a les localitats, el treball de concertació social als municipis (Acord Social contra la Crisi de Cornellà, Acord Social (en construcció) a Sant Joan Despí, Acord per la Reactivació Econòmica i el Foment de l’Ocupació al Prat de Llobregat, Pactes locals com els de Sant Boi, Abrera, taules com a Sant Vicenç dels Horts, Sant Feliu de Llobregat) i la voluntat de contribuir a enfortir les xarxes de solidaritat per la situació d’emergència social com la que estem vivint, es el cas de la Botiga Solidària de Cornellà de Llobregat, que atén a més de 1500 persones mensualment.

Cal remarcar la nostra participació i implicació directa en la Marxa contra l’atur del dia 28 de febrer de recorregut entre Sant Vicenç dels Horts i el Parlament de Catalunya, cal felicitar a tots els delegats i delegades de CCOO que van caminar sota la pluja persistent i el fred. Una demostració de força i compromís.

Així mateix el proper 4 de juny i amb la col·laboració també de les associacions de persones aturades realitzarem la nostra Marxa pel dret a la Negociació Col·lectiva i contra l’atur i la precarietat que es realitzarà entre la seu del sindicat i la plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat. Caminada, microassemblees i míting final amb el nostre secretari general Joan Carles Gallego, que ens acompanya també a la reunió d’aquesta Comissió executiva. Una bona oportunitat per sumar-nos a la mobilització de la Setmana de Lluita de la Confederació Europa de Sindicats per una Europa social i amb drets.

I es la negociació col·lectiva un element central de la nostra activitat sindical, de la nostra raó d’esser, de la nostra utilitat com a eina al servei de la classe treballadora. Quan estem reunits el 24 acabarem de realitzar una Jornada de Lluita Confederal (#23maig) que té com a objectius el desbloqueig de la negociació col·lectiva i la reversibilitat de la Reforma Laboral. No podem permetre la caiguda de centenars de convenis col·lectius i amb ells dels nostres drets assolits amb llargues i dures lluites. El 16/5 una gran Assemblea de delegats i delegades de CCOO i UGT al Pavelló de la Vall d’Hebron amb molta assistència de companys i companyes del Baix va marcar un inici formal (assemblees d’empreses a banda), 17 férem el Comitè Comarcal per coordinar-nos comarcalment, el 21 haurem realitzat una jornada de comunicació als transports públics, el 21 i 22 a polígons i àrees de negoci. Tenim bloquejats i en vaga el 23 convenis com el de Mercaderies, Masses Congelades, Ciments Molins, Benzineres, Lleure Educatiu, XHUP i hem aconseguit amb la lluita desbloquejar el del Metall. El 23  també hem realitzat assemblees, aturades, concentracions i una manifestació confederal a la tarda a Barcelona. Farem un primer anàlisi a aquesta reunió de la Comissió Executiva. Ens hi juguem molt.

A Catalunya sembla obrir-se la possibilitat de reiniciar el procés de concertació social, el passat 15 de maig hi va haver una reunió del Govern de la Generalitat, sindicats i patronals per iniciar el treball de la possible reedició d’un Acord Estratègic. Els hi vam deixar clar que canviar les polítiques econòmiques i socials es apostar per la inversió pública i acabar amb les retallades socials i laborals. Una Catalunya social per lluitar contra la crisi es fonamenta en la aposta per l’equilibri pressupostari però sobretot per la cohesió social, la lluita contra l’atur i el manteniment de drets socials de ciutadania que protegeixin els pilars bàsic d’un estat social i democràtic. Per construir estructures s’ha de tenir primer en compte la principal força que sustenta qualsevol societat, els treballadors i les treballadores, la ciutadania.

Igualment el president del Govern de l’estat va citar a sindicats i patronals el dia 16/5 a seu Moncloa. Alguna cosa es mou, però haurem de veure. No fan cas de la lògica d’un Pacte d’Estat i així serà complicat. CCOO però, ha de continuar forçant amb la mobilització i les propostes una sortida d’aquesta situació a la que ens han abocat els despropòsits d’aquest govern titella dels mercats.

Concertació social, mobilitzacions i participació a la vida social i institucional de la comarca. La nostra Unió es present a l’acte de presentació de la candidatura del Baix Llobregat a la Incubadora d’Empreses de l’Agència Espacial Europea que va tenir lloc a l’Ajuntament de Barcelona el 2 d’abril. Es un projecte força interessant que podrà tenir ubicació al campus de la UPC de Castelldefels i que pot atreure al voltant de 40 empreses. Així també hem mantingut reunions per compartir informació vers el projecte d’Outlet a implantar a Viladecans, així com el magatzem central de la marca Desigual, que podrien generar al voltant de 1500 llocs de treball. En el mateix sentit estem en contacte amb Abrera per la implantació de la seu logística de Mercadona. Ens toca restar a prop de situacions de possible creació d’ocupació per estar atents a què, com, quan.

De mode més sintètic volem informar de la nostra activitat sindical:

-        Participació d’una important representació de companys i companyes de CCOO Baix Llobregat al Xè Congres de la CS de CCOO celebrat a Madrid els dies 21, 22 i 23 de febrer.
-        Participem a les manifestacions del 16/2 pel Dret a l’habitatge amb les PAH i altres moviments socials a Barcelona i la del 17/2 de la Plataforma Sindical Unitària en defensa de la Sanitat, a Barcelona també.
-        Vaga Iberia. Conflicte acabat amb acord a l’ERO. Mobilitzacions a l’Aeroport, manifestacions i concentracions a Barcelona. Contactes institucionals. Gran paper de la nostra Secció Sindical
-        Junta Directiva d’Innobaix. Projecte compartit a la comarca per la generació d’impuls a la ubicació d’empreses, interrelació de projectes, formació i concertació entre agents socials i econòmics.
-        Reimpuls del Fòrum Social Baix Llobregat. Hem aconseguit integrar més organitzacions, regularitzar reunions i participar amb pancarta pròpia a la manifestació del dia 28 d’abril contra les retallades i els Pressupostos Antisocials. Cal continuar avalant la nostra posició a l’eix central d’aquesta aliança que ja es pot considerar a la seva vegada eix central de la mobilització social a la comarca.
-        Participació i relació amb la Plataforma Social Martorell, la PAH Baix Llobregat Nord, reimpuls de la Plataforma en defensa de l’Hospital de Viladecans. Suport a la creació d’organitzacions de persones aturades
-        Roda premsa (27/2) de presentació de la Memòria CITE Baix Llobregat 2012. Atenció a 1575 persones, 2467 visites i 3882 consultes en 6 oficines a la comarca.
-        Invitació i intervenció a l’Assemblea de la Favbaix (16/3), ICV Baix Llobregat (16/3) i EUiA Baix Llobregat (9/3). Així mateix vam tenir stand de CCOO a l’Assemblea Nacional d’ICV celebrada a Viladecans els dies 19,20 i 21 d’abril amb noves afiliacions i abundant recollida de signatures per la ILP per la Renda Garantida de Ciutadania.
-        Treball del Sindicat d’Educació amb assemblees, actes, convocatòries, conferència de Jaume Funes (22/4) per explicar el nefast projecte de llei LOMCE.
-        Participació, convocatòria i suport de la Vaga d’Educació del dia 9 de març, amb un 55% de seguiment general, molt més important a Secundària i amb una manifestació de més de 120.000 persones a Barcelona.
-        Participació a les reunions del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana i Pacte Estratègic Metropolità de Barcelona.
-        Cal destacar la signatura del Pacte per a la Indústria al Baix Llobregat (17/4) on participaren tots els i les membres del Consell Econòmic i Social del Baix Llobregat. Aquesta aposta que podem dir sense excés d’ufanitat que va partir i pilotar d’una idea d’aquest sindicat constitueix una oportunitat per impulsar l’aposta per la indústria d’una comarca íntimament relacionada amb ella com es el Baix Llobregat. Al Pacte existeix una implicació de tota la Unió, en especial dels sindicats comarcals de sectors industrials i es relacionarà directament amb la Plataforma Més Indústria i el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana. De fet a l’intern de CCOO ja anem treballant en aquest sentit.
-        Hem estat presents a les Fires de Comerç Just i Solidaritat d’Esplugues, Sant Boi de Llobregat i el Prat de Llobregat el cap de setmana de l’11 i 12 de maig.
-        Estem treballant el reforç de la mobilitat dels treballadors i treballadores, l’accés als polígons industrials i a plans de mobilitat locals. En especial implicació en la línia de transport dels polígon de Les Fallulles a Sant Vicenç dels Horts.
-        La Unitat d’Atenció a l’Afiliació (UAAF) ja està plenament consolidada amb 10 militants sindicals. Han realitzat més de 400 trucades i contactes amb persones aturades afiliades al sindicat a les quals els/les expressen i reforcen la utilitat per ells i elles de l’afiliació, els informen i convoquen a actes i a l’activitat sindical. Trobem molta receptivitat i satisfacció per què el sindicat pensi i contacte amb ells. Aquest projecte congressual està funcionant amb força.
-        Així també continua funcionant, amb asimetries i disparitats, el projecte congressual d’escolta activa a les seccions sindicals i comitès d’empresa. Al període des de la última Comissió Executiva s’han realitzat només 4 reunions. Cal ser més coherents amb les nostres propostes aprovades i no tenim massa justificació per no posar-les en marxa.
-        Hem participat també a la concentració davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona el 14/3 i a la Manifestació del dia 10 de Març a Barcelona.
-        També hem posat en marxa el projecte congressual Intergeneracional. El passat 7 de març els companys i companyes d’Acció Jove i del sindicat de Pensionistes i Jubilats/des van realitzar la primera trobada, força interessant, d’intercanvi d’opinions i experiències per entomar la crisi amb la perspectiva d’altres moments històrics difícils. Vam comptar amb la presència del company Pere Colell i la companya Cristina Faciaben.
-        Hem participat a quatre programes de televisió d’Esplugues TV i més d’una desena d’entrevistes per ràdios comarcals
-        A les xarxes socials tenim 2233 seguidors del perfil de Facebook, 621 followers a Twitter, la pàgina web es actualitzada gairebé a diari, continuem publicant digitalment el Portada i hem inaugurat el Bloc de l’Aula Joan N. García Nieto però encara cal impulsar-lo i que entri en les nostres metodologies de treball.
-        El dia 24/3 vam ser-hi a la OTG de Sant Feliu per continuar el nostre eix de treball de presència i informació a les companyes i companys en atur i cal destacar que hem tornat a recuperar la mobilització coordinada a polígons amb la jornada del 5/4 a l’entorn dels polígons on s’ubica SEAT que férem coincidir amb la mobilització del Sindicat d’Indústria en lluita pel conveni col·lectiu del sector.
-        Hem realitzat tres Comitès Comarcals (1 al març, 1 a l’abril, 1 al maig)
-        Al voltant del Dia de la Dona Treballadora vam realitzar una Jornada reivindicativa el dia 8 amb la presència de més de 100 companyes i companys i un acte posterior amb el Consell de les Dones de Cornellà. Així mateix hem realitzat actes conjunts en el marc de la nostra relació estreta amb les CCOO del Vallès Occidental: presentació del llibre El Silenci dels Telers d’Assumpta Montellà, teatre i excursió a les colònies tèxtils (aquest pendent). A més vam participar al Sopar Solidari que organitzaren les nostres companyes i companys del Vallès.
-        Felicitar també als companys i companyes del sector de Mercaderies per la vaga del 20,21i 22 de març on participaren de manera intensa molts companys i companyes de la FSC de CCOO Baix Llobregat i membres del Secretariat de la UC.
-        Participació de la nostra gent de Fecoht a la concentració contra el conveni de Grans Magatzems signat pels sindicats corporatius (24/3 BCN).
-        Participació als actes d’EUiA de Sant Boi (30/4); USLA de Sant Feliu (18/3), Diari Delta del Prat de Llobregat (14/3). Manifestació de la Comunitat Educativa de Martorell (20/3)
-        Participació a la constitució del Consell de Serveis Socials del Prat de Llobregat; acte de la Escola d’Adults de Cornellà amb Arcadi Oliveres al nostre local (1/4).
-        Consejo Confederal CS CCOO a Madrid (16/4)
-        Setmana de mobilitzacions per l’educació pública amb el Sindicat d’Educació. Sant Jordi reivindicatiu, de groc, tancades als centres (25/4), manifestació (28/4)
-        Taller de pancartes i consignes pel Primer de Maig (26/4)
-        Jornada de Salut Laboral (140 assistents) el 26/4 a la Sala d’actes. Cal destacar la participació i la utilitat d’aquesta jornada per l’actiu sindical. La valoració dels delegats i delegades ens empeny a continuar amb aquesta línia. Vam comptar amb la presència de Luisa Montes.
-        Acte del XXè Aniversari de la Marxa Ciclista per la Ribera del Llobregat (27/4).
-        Metrada del 29/4 per convocar al Primer de Maig.


Algunes qüestions més vers el Primer de Maig que cal posar en relleu són la importantíssima dimensió de la manifestació, amb més de 160.000 persones als carrers de Barcelona. Des d’aquí també vull felicitar al conjunt de la nostra Unió per la participació i preparació d’aquesta manifestació, en especial a aquells companys i companyes que contribuïren amb la seva militància a la confecció de pancartes i al desenvolupament de la vistositat del seguici (Carlos, Miguel i Esther, menció especial). Entre tots i totes hem assolit un objectiu de dotar de consistència a la representació baixllobregatina de CCOO a les pancartes federatives, sectorials i a la conjunta de la Unió amb UGT. Hem de continuar explorant elements de motivació per la presència i la participació activa.

Així també cal fer una valoració positiva de l’acte central del Primer de Maig de la nostra organització comarcal celebrat el passat 2 de maig a la sala d’actes de la nostra seu i on el primer alcalde democràtic de Cornellà de Llobregat, Frederic Prieto ens parlà de Regeneració democràtica. Vam reconèixer també la tasca i la militància de companys i companyes del sindicat en una part de l’acte no absenta d’emotivitat i realitzàrem una senzilla ofrena al monòlit que ens recorda la importància del moviment obrer a la nostra comarca.

A la principal Secció Sindical de la comarca, SEAT, uns afiliats i afiliades, encara per quantificar, han decidit fugar-se del nostre sindicat per constituir un d’independent? associat a un altre que té una representativitat a Catalunya al voltant del 5%. Curiosament, o no, aquesta decisió l’han pres el mateix dia que la resolució del procés instructor aprovat per la Federació d’Indústria de CCOO resolia la creació d’una gestora (direcció provisional) per les seccions sindicals Intercentres, Zona franca i fàbrica de Martorell.
Ara cal enfortir el nostre sindicat a l’empresa i per això els companys i companys de CCOO a SEAT saben que poden comptar amb tot el suport de l’organització.

Val a dir que continuem millorant els ja bons resultats en Eleccions Sindicals a la comarca i a Catalunya. La diferència al Baix Llobregat és de més de 5 punts percentuals i de 1041 delegats i delegades en el còmput català. Bona feina i gràcies a tots i totes, en especial a la gent que dia a dia es baralla per la nostra opció sindical als centres de treball.

Les dades en afiliació no són tan positives, a data de confecció d’aquest informe som 24713 afiliats i afiliades al Baix Llobregat (34,29% dones) i 162338 a la CONC (38,63% dones). Cal continuar desenvolupant capacitats i força per fer créixer altes i minvar baixes.  Val a dir però, i sense cap ànim vanitós, que el nostre percentatge d’afiliació respecte a població assalariada puja per sobre del 12% i respecte al conjunt de la CONC més del 15%.

El Comitè Confederal de la CONC ha aprovat la dissolució per motius econòmics de gravetat de l’ Escola de Formació Sindical. Això no vol dir que es deixi de fer Formació Sindical sinó que s’ha de produir una reorientació de model que cal construir entre molta gent. Nosaltres ens decidim a fer-ho i presentarem propostes per la feina conjunta.

Del que estem plenament orgullosos i orgulloses és de la constitució (3/5) del Comitè de Dones de CCOO Baix Llobregat, primer de la CONC i element de reflexió, formació, consulta i proposta de les companyes del sindicat. Es reunirà bimensualment i avui posem a aprovació el seu reglament de funcionament. Cal destacar la feina de moltes dones del sindicat i en especial de les responsables de secretaries de la Dona dels sindicats comarcals coordinades per la Saida Ehliluch, responsable de la Unió. Endavant, compteu amb el suport d’aquesta Comissió Executiva!

Amb nova falç comencem a segar perquè aquest sindicat ha de fer-se nou. Nou per repensar-se i enfortir-se com a eina de la classe treballadora. Nou per fer foc a les injustícies i plantar cara a la crisi i als responsables reals d’ella, Nou per mantenir-se fidel al poble en marxa contra la reforma laboral, els desnonaments, els abusos. Nou per lluitar per la renda garantida de ciutadania, pels drets de les dones al seu propi cos, per l’educació pública, laica i de qualitat, per la sanitat pública i universal, pel dret a la protecció social de les persones dependents.

I així estem preparant la Festa del Treball del Baix Llobregat del 15 de setembre, per recuperar el valor de la fraternitat obrera, de la conjunció social de lluites, de l’aportació del sindicalisme de classe al canvi de societat

I així fidels al poble, fidel a la nostra responsabilitat present i amb la història cal no badar, ésser actius i conscients de la nostra força. Les CCOO no són qualsevol cosa, qualsevol gent organitzada, som la principal força social d’aquest país, d’aquesta comarca. Ens ho hem de creure i avançar!

Gràcies i us espero el 4 de juny i el 15 de setembre!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada