dimecres, 16 de juliol del 2014

Stop Homofòbia! 
LGTBfòfia ni a la feina ni enlloc
Per Saida Ehliluch
Acabem de commemorar el dia Internacional per l'Alliberament Lèsbic, Gai, Transsexual, Bisexual i Intersexual. Per alguns un dia de celebració, i per nosaltres a més a més un dia de reivindicació. Una representació de CCOO de BLLAPAG va ser-hi present reafirmant el seu compromís amb la resta d’entitats i organitzacions LGTB.

Aquesta data commemorativa, és un dia per recordar una realitat de la que es parla  poc, com és l'homofòbia. Una realitat que tenim ben a prop i que passa molt desapercebuda. En canvi les dades o les poques dades que n’hi han, són tossudes i parlen per sí soles. Al recent estudi  realitzat per Ben Capell, es veu que gairebé un 60% de les persones enquestades del col·lectiu lgtb, van experimentar algun tipus de discriminació o hostilitat a la feina.

En moltes ocasions no tenim consciència de les situacions injustes que es produeixen a l'acció quotidiana ni a  l'entorn laboral. I no reaccionem perquè són invisibles i envoltades de silenci. Malauradament darrera d'aquestes situacions trobem episodis de  crueltat, incomprensió, fanatisme i intolerància a la diversitat sexual.

L'homofòbia no té només una cara, la trobem a la sanitat, als centres educatius, al món laboral i a altres àmbits de la societat; es donen atacs a l'exercici de la llibertat d'opció sexual dels individus. Trobem discriminacions i actes d'assetjaments horitzontals per part dels mateixos companys i companyes de feina o escola, també vertical, per part dels comandaments superiors envers a persones del col·lectiu LGTB. Al món laboral els comportaments homòfobs encara estan molt presents i s’han d’eradicar.
 El panorama que tenim per la crisi econòmica fa més vulnerable el col·lectiu LGTB. La reforma laboral que ha provocat més desregulació del mercat de treball, dificulta, encara més, demostrar que es produeixen discriminacions per orientació sexual, per opció afectiva o per identitat de gènere. Ha estat una oportunitat que molts han aprofitat per encobrir acomiadaments per causes econòmiques. Acomiadaments que ho eren per raons homòfobes.
A la compareixença que CCOO al parlament de catalunya  que va fer amb motiu del suport i recolzament a la Llei Contra l’Homofòbia, llei recolzada per unanimitat per tot el col·lectiu LGTB, ja va argumentar que fora bo que el Govern impulsés un estudi rigorós sobre la magnitud del problema en el món del treball, en els centres educatius, en el conjunt de la societat, que permetés conèixer,debatre en profunditat i fer pedagogia social. Són necessàries eines específiques per intervenir en positiu davant els atacs i les discriminacions.
Sens dubte la diversitat sexual és una qüestió sindical, i des del territori continuarem lluitant per combatre l’homofòbia als centres de treball i a la societat a traves d’accions de sensibilització i formació, per això el dia 15 de juliol vam realitzar un  taller de formació contra l’homofòbia. Aquesta formació  està  adreçada a delegats i delegades que representant tots els sectors i que ens servirà per reforçar i millorar la nostra acció sindical a les empreses i tenir present la introducció de mesures d’igualtat de tracte per les persones LGTB a la negociació col·lectiva.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada