dimarts, 15 de juliol del 2014

CONSELL INTERCOMARCAL, 

11 DE JULIOL DE 2014

INFORME

“Resolved lo que queráis, pero afrontando la responsabilidad de dar entrada a esa mitad de género humano en política, para que la política sea cosa de dos, porque solo hay una cosa que hace un sexo solo: alumbrar; las demás las hacemos todos en común, y no podéis venir aquí vosotros a legislar , a votar impuestos, a dictar deberes, a legislar sobre la raza humana, sobre la mujer y sobre el hijo, aislados, fuera de nosotras.”
(Clara Campoamor)

Celebrem la primera reunió del nostre màxim òrgan de direcció entre Congressos en un context sindical, social i polític d’una intensa activitat, de reptes, esperances i canvis actuals, futurs i/o possibles.
Mentre a Gaza cauen les bombes  i CCOO considerem intolerable i incompatible amb el Dret Internacional el càstig d’Israel vers la població palestina.
És també el món al qual vivim.
La fusió de les nostres quatre comarques avança plena de voluntats, intencions i fets. Desenvolupant els compromisos congressuals s’estan configurant les nostres estructures, consolidant els equips, interrelacionant les persones i teixint la xarxa sindical que ens permet pensar cada vegada més en clau imprescindible intercomarcal.
S’ha produït a aquestes alçades la constitució de tots els sindicats intercomarcals només quedant pendents els corresponents a les fusions de FSP i Fecoma i de Comfia i Fecoht a causa del retard d’aquestes en àmbits supracomarcals. El cas d’Agroalimentària resta pendent el procés d’intensificar la seva col·laboració amb Indústria, romanent el sindicat comarcal del Baix Llobregat.
També ve treballant l’equip del Secretariat i els plans de treball que es van sotmetre a valoració i debat de la Comissió executiva celebrada a Vilanova i la Geltrú el passat 30 de maig i que avui també considerem.
El camí es va recorrent en funció del mandat aprovat a Cornellà el 7 d’abril i els programes validats dels congressos ordinaris respectius. Una fita important va ser l’Assemblea de l’Anoia del dia 15/5 amb una forta participació de delegats i delegades.
Des del centre de treball i a la societat el sindicat té com a primer eix d’acció la lluita contra l’atur i la precarietat. Es vol instal.lar al nostre imaginari la percepció que la sortida de la crisi ja s’està produint i les dades registrals d’atur així ho marquen, a més d’altres indicadors. Tot considerant que alguns factors de mesurament apunten a un petit gir de la situació econòmica no podem caure a la idea que la precarització social a la qual ens han portat les polítiques antisocials d’atac d’el que és públic, la reforma laboral i les retallades és una situació irreversible i normalitzable. El sindicalisme de classe de CCOO no és resigna a què els treballadors i les treballadores, la ciutadania, acceptem pitjors condicions laborals i de vida perquè els i les que han generat la crisi o els i les que no van voler preveure políticament les conseqüències del social-liberalisme i del capitalisme de casino continuïn guanyant la partida.  Us incorporo documents i informacions en aquest sentit que el sindicat ha publicat http://www.ccoo.cat/pdf_documents/2014/atur_juny_2014.pdf ; http://www.ccoo.cat/pdf_documents/2014/Informe-evolucio-desigualtats-socials_05052014.pdf
Com a Unió Intercomarcal (UI) seguim treballant la nostra acció intensificant l’atenció i informació als punts Infoatur que volem desenvolupar a la quasi totalitat dels locals; amb les accions informatives a les OTG (5/6 a Viladecans, 3/7 a Vilanova del Camí), col·laborant i fomentant l’organització i mobilització de les persones en atur, fent de facilitadors i ajudant a construir economia alternativa que crea ocupació (Biobaix, S.L), mobilitzant-nos per la nostra dignitat i la renda garantida de ciutadania (a les oficines del SOC el 30/4, la setmana de la dignitat); teixint aliances.
La defensa d’allò públic és una obligació de totes i tots. Des dels nostres sindicats intercomarcals de l’àrea pública es du a terme una intensa activitat sindical als centres de treball, com a exemples la difusió en actes informatius de la negativa LRSAL, les mobilitzacions a l’àmbit de l’educació en defensa del model públic català (manifestació a BCN Som Escola 14/6) i contra la llei Wert i les retallades de la conselleria. A ressenyar també el conflicte del CEIP Pompeu Fabra del Prat de Llobregat amb l’actuació unilateral i autoritària de la Conselleria que significa el tancament del centre i l’afectació pels treballadors i les treballadores conseqüent.
Mobilitzacions com la manifestació dels treballadors i treballadores de l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí amb aliança amb la ciutadania i les entitats veïnals el dia 2/6 i la contínua lluita pel futur de l’Hospital de Viladecans ens han portat a promoure des del Fòrum Social Baix Llobregat la constitució de la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública al Baix Llobregat.
Així mateix remarcar l’acció sindical de la Secció Sindical d’AENA en contra de la privatització del 49% de l’empresa pública.
Altres situacions de conflicte/negociació que s’aborden des dels nostres sindicats comarcals i seccions sindicals són o han estat la lluita pel futur dels llocs de treball a Robert Bosch a Castellet i la Gornal amb marxa a Madrid inclosa, Visteon, Gamma Tèxtil, Gallina Blanca, Servikart.
En l’intern del sindicat abordem els necessaris ajustos derivats de la pèrdua d’ingressos econòmics. Aquest ha estat el cas de la reducció de plantilla al Gabinet Jurídic i la modificació de condicions de treball ara en negociació. L’afectació d’una advocada i un advocat que desenvolupaven la seva activitat al territori és un situació que ha obligat a redissenyar l’atenció jurídica als locals de la UIC. L’afectació ha estat generalitzada al conjunt de la CONC. El passat 18 de juny va tenir lloc el Consell Nacional de la CONC per avaluar la situació. Vam fer arribar els acords presos. En aquests moments s’està intentant arribar a un acord amb la RLT, el millor possible dintre d’una situació complicada i difícil però amb la responsabilitat que ens obliga com organització que vol ser viable ara i en el futur.
L’atac al sindicalisme de classe és també l’atac al dret de vaga, l’atac als companys i companys que lluiten per què es pugui exercir lliurement. L’1 de juliol és va realitzar un acte a Madrid per reivindicar-ho com sempre davant l’onada d’imputacions a sindicalistes que demanen penes de presó recordant negres temps que semblava que no tornarien. Seguiu i difoneu la campanya http://www.ccoo.es/comunes/recursos/1/1868646-Gaceta_Sindical__Concentracion_por_el_derecho_de_huelga.pdf
Vaga no és delicte!
Després d’unes eleccions europees (25 /5) ens hem d’obligar a reflexionar per construir alternatives socials i polítiques de victòria, augmentar els processos de participació i com ordenem els debats i l’elecció de les direccions.  El sindicat ha de ser un observador actiu de la confluència de les esquerres per fer possible el canvi, la victòria contra les polítiques antisocials i austericides. Hi ha una nova realitat política després de la contesa electoral. S’han produït moviments sísmics al conjunt de les esquerres estatals  i el partit del Govern estatal ha tret  de la xistera la seva proposta de Reforma Fiscal. Com prevèiem no s’assembla gairebé res a les nostres propostes i sí a una voluntat d’emmirallar amb previsió electoral a qui no vulgui/pugui estar informat. Baixades d’impostos que sobretot afectaran els més rics i engrunes per les classes treballadores que potser, o sense potser, és neutralitzaran amb la futura pujada de l’IVA que demana la Troika. I atenció! retenció a les indemnitzacions per acomiadament per sobre de 2000 eur/any. Aquí us deixo l’opinió del nostre sindicat http://www.ccoo.es/csccoo/Informacion:Noticias:649252
També va abdicar el rei i ja tenim un altre. CCOO vol un referèndum per què el poble pugui decidir sobre el cap de l’estat i el seu règim. Ens vam mobilitzar a BCN i a moltes places d’ajuntaments de les nostres comarques.
A CCOO volem ser un sindicat que expressi la diversitat realment existent en el si de la classe treballadora, i volem lluitar, alhora, contra tot tipus de discriminació; per això volem fer visibles les conductes i actituds que discriminen les persones en funció de la seva opció o identitat sexual i que, sovint, s’oculten en el món laboral. En el compromís de treballar per la igualtat de tracte i amb la responsabilitat de combatre l’homofòbia i la transfòbia als centres de treball, la formació hi té un paper fonamental. Per això s’ha editat la Guia Sindical de la Diversitat Sexual en l’àmbit laboral que properament es presentarà també a la nostra UI. Així mateix vam participar en el Dia contra l’Homofòbia a Sitges, la manifestació del Dia de l’Alliberament a Barcelona (28/6) i realitzarem tallers de formació oberts a tota l’afiliació.
En la lluita per fer possible el Dret a Decidir del poble català hem signat el pacte Anoia pel Dret a Decidir (30/6) i continuem treballant a la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat. Així mateix vam mantenir reunió amb la Plataforma per una Vegueria Pròpia del Penedès a Vilafranca del Penedès.

El Comitè de Dones del Baix Llobregat és una realitat consolidada i continuen mantenint-se les reunions formatives, la voluntat conjunta és obrir espais de participació a l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf que puguin coordinar-se amb ell. Una lluita actual i permanent de dones i homes és la reivindicació del dret al propi cos i l’atac que suposa la llei Gallardón. A aquests dies som en alerta davant previsibles preses de decisió per part del govern absolut del PP.
Altres elements els quals anem treballant són la projecció a la societat del nostre sindicat amb la calendarització d’actes informatius amb pobles i viles petits/mitjans de les quatre comarques, el disseny d’actes del 50ari de CCOO a la nostra UI i la defensa del Parc Agrari del Baix Llobregat.
Els dos pilars de legitimació del nostre sindicat als centres de treball i a la societat, o sigui els factors més importants per fer-ho possible són l’afiliació i el resultat electoral.
El passat 30 de juny es va realitzar un Comitè Intercomarcal que va comptar amb la presència dels responsables respectius de la Secretaria d’Organització de la CONC: Luis Longares i Andres Querol.
Es va analitzar la situació, la planificació i les perspectives de futur.
En afiliació fa massa temps que estem en alarma vermella amb un descens continuat d’afiliades i afiliats i quotes. Cal modificar ja la tendència si volem fer possible, viable i amb futur el sindicat. Sense afiliació no hi ha sindicat
Aquest és el quadre a dia de redacció:
Afiliació per unions comarcals
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
UNIONS COMARCALS
AFILIATS
% TOTAL
BAIX LLOBREGAT
22.374
15,08
BARCELONES
50.094
33,77
MARESME
4.154
2,80
VALLES OCCIDENTAL
17.329
11,68
VALLES ORIENTAL
9.409
6,34
ALT PENEDES
2.630
1,77
GARRAF
2.653
1,79
OSONA
2.216
1,49
ANOIA
1.477
1,00
BAGES
3.788
2,55
BERGUEDA
486
,33
TOTAL BARCELONA
116.610
78,62
ALT EMPORDA
1.399
,94
BAIX EMPORDA
1.464
,99
GARROTXA
556
,37
GIRONES
4.944
3,33
LA SELVA
2.403
1,62
RIPOLLES
481
,32
TOTAL GIRONA
11.247
7,58
NOGUERA
297
,20
SEGRIA
6.040
4,07
URGELL
720
,49
ALT URGELL
148
,10
VALL D'ARAN
138
,09
SOLSONES
87
,06
TOTAL LLEIDA
7.430
5,01
ALT CAMP
650
,44
BAIX PENEDES
725
,49
TARRAGONES
7.054
4,76
BAIX CAMP
2.224
1,50
CONCA DE BARBERA
387
,26
RIBERA D'EBRE
654
,44
BAIX EBRE
837
,56
MONTSIA
509
,34
TOTAL TARRAGONA
13.040
8,79
TOTAL CATALUNYA
148.327
Quant a eleccions sindicals el nostre resultat és força positiu però detectem mancances i albirem dificultats en el període de concentració que comença a la tardor (reduccions de plantilla, tancaments de centres de treball), cal un treball intens i posar en actiu la connexió de tota l’organització amb el centre de treball tal com vam dir al document congressual. És hora de guanyar totes i tots, cal posar-hi tota la força. Les eleccions sindicals són tasca comuna.

Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
PROVINCIA
ORGANISME
RLT
CCOO
%
UGT
%
USO
CGT
CSC
CSIF
TREB
ALTRES
DIF.UGT
BARCELONA
ALT PENEDES
951
460
48,37
324
34,07
62
7
9
1
36
52
136
ANOIA
585
253
43,25
195
33,33
32
37
10
7
25
26
58
BAGES
1.340
600
44,78
531
39,63
69
33
1
0
19
87
69
BAIX LLOBREGAT
6.388
2.935
45,95
2.580
40,39
236
129
5
61
109
333
355
BARCELONES
17.469
7.068
40,46
6.652
38,08
880
582
93
145
455
1.594
416
BERGUEDA
174
63
36,21
88
50,57
6
0
2
2
4
9
-25
GARRAF
578
220
38,06
262
45,33
7
26
9
5
17
32
-42
MARESME
1.861
765
41,11
733
39,39
126
26
0
11
43
157
32
OSONA
1.067
482
45,17
461
43,21
68
2
5
3
13
33
21
VALLES OCCIDENTAL
7.008
2.996
42,75
2.791
39,83
416
174
45
25
166
395
205
VALLES ORIENTAL
2.944
1.356
46,06
1.195
40,59
137
39
5
10
85
117
161
TOTAL BARCELONA
40.365
17.198
42,61
15.812
39,17
2.039
1.055
184
270
972
2.835
1.386
GIRONA
ALT EMPORDA
704
277
39,35
383
54,40
2
0
5
12
5
20
-106
BAIX EMPORDA
728
298
40,93
375
51,51
0
3
3
9
11
29
-77
CERDANYA
53
22
41,51
22
41,51
0
0
0
0
1
8
0
GARROTXA
423
151
35,70
239
56,50
0
0
11
3
4
15
-88
GIRONES
1.864
731
39,22
679
36,43
49
37
13
70
34
251
52
OSONA
3
0
,00
1
33,33
0
0
0
0
2
0
-1
PLA DE L'ESTANY
175
57
32,57
102
58,29
5
2
0
0
1
8
-45
RIPOLLES
175
74
42,29
77
44,00
2
0
3
1
5
13
-3
LA SELVA
1.127
533
47,29
501
44,45
22
1
2
8
19
41
32
TOTAL GIRONA
5.252
2.143
40,80
2.379
45,30
80
43
37
103
82
385
-236
LLEIDA
ALT URGELL
75
29
38,67
44
58,67
0
0
0
0
0
2
-15
ALTA RIBAGORCA
24
19
79,17
5
20,83
0
0
0
0
0
0
14
CERDANYA
6
4
66,67
2
33,33
0
0
0
0
0
0
2
LES GARRIGUES
74
33
44,59
34
45,95
4
1
0
1
0
1
-1
LA NOGUERA
199
72
36,18
125
62,81
0
1
0
0
0
1
-53
PALLARS JUSSA
72
18
25,00
45
62,50
0
0
0
3
0
6
-27
PALLARS SOBIRA
20
5
25,00
14
70,00
0
0
0
1
0
0
-9
PLA D'URGELL
216
71
32,87
121
56,02
8
0
0
7
7
2
-50
SEGARRA
141
76
53,90
54
38,30
8
0
0
0
0
3
22
SEGRIA
1.934
776
40,12
925
47,83
24
30
2
29
8
140
-149
SOLSONES
79
51
64,56
24
30,38
2
0
0
0
0
2
27
URGELL
244
127
52,05
109
44,67
2
2
0
0
3
1
18
VAL D'ARAN
75
44
58,67
31
41,33
0
0
0
0
0
0
13
TOTAL LLEIDA
3.159
1.325
41,94
1.533
48,53
48
34
2
41
18
158
-208
TARRAGONA
ALT CAMP
365
142
38,90
174
47,67
3
9
0
15
4
18
-32
BAIX CAMP
1.220
503
41,23
478
39,18
72
34
3
3
17
110
25
BAIX EBRE
491
121
24,64
209
42,57
101
0
3
0
6
51
-88
BAIX PENEDES
403
188
46,65
158
39,21
7
20
1
8
7
14
30
BARCELONES
1
0
,00
1
100,00
0
0
0
0
0
0
-1
CONCA DE BARBERA
158
76
48,10
64
40,51
8
0
5
0
4
1
12
MONTSIA
285
126
44,21
123
43,16
18
0
0
0
6
12
3
PRIORAT
20
14
70,00
3
15,00
0
1
0
0
2
0
11
RIBERA D'EBRE
150
79
52,67
51
34,00
3
5
0
0
1
11
28
TARRAGONES
2.761
1.100
39,84
1.094
39,62
59
101
10
38
64
295
6
TERRA ALTA
37
21
56,76
16
43,24
0
0
0
0
0
0
5
TOTAL TARRAGONA
5.891
2.370
40,23
2.371
40,25
271
170
22
64
111
512
-1
TOTAL CATALUNYA
54.667
23.036
42,14
22.095
40,42
2.438
1.302
245
478
1.183
3.890
941


Continuem un projecte que avança en un context social, polític i econòmic molt complicat. Mai no ens resignarem a gestionar dificultats i ens obliguem a guanyar el present per seguir construint juntes i junts (seccions sindicals, sindicats intercomarcals, equip secretariat) amb i per l’afiliació i transformar la societat per un futur millor.

Compto amb tu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada