dilluns, 17 de febrer de 2014


Informe aprovat a la darrera Comissió Executiva de 11 de febrer de 2014
Ha mort Pete Seeger, un dels grans
http://ca.wikipedia.org/wiki/Pete_Seeger
Union Maid
http://www.youtube.com/watch?v=kz40LZHO0lI

Fa 100 anys mil·lions d’homes i dones morien dessagnats a la terrible Gran Guerra. Molts i moltes pensaren que mai es repetiria la història però no va ser així. Un món nou havia d’emergir de la pau però els corbs tornaren a poblar els camps d’Europa i de moltes altres parts del món pocs anys més tard. Fins i tot l’estirp humana arribaria a la seva màxima degeneració amb l’holocaust del genocidi nazi.

Els treballadors i les treballadores continuem lluitant i tenim eines per fer-ho, instruments com el sindicalisme de classe que hem de preservar i enfortir. A aquest país on vivim la nostra gent viu molt pitjor que fa dos anys quan els dirigents del PP amb la connivència activa de CIU i algú més van aprovar la injusta, inútil, antisocial Reforma laboral. Abans el laboratori d’errades ja l’havia posat en marxa aquell home dels eufemismes, Zapatero, que negava fins a l’extenuació la crisi econòmica i li va esclatar a la cara..electoral.

Dos anys després, dues vagues generals després, els salaris s’han reduït de mitjana un 10% (no els dels alts executius) i la indemnització per acomiadament és de 26 dies/any de mitjana (10 dies menys que el 2011). És el seu triomf, el de la devaluació social, salarial, per fer competitiva la nostra economia. És la precarització laboral, social, que ens fa més pobres per què les tesis neocon en línia amb les thatcherianes de societat de dos terços s’instal·lin amb llarg recorregut històric.

Però, així i tot, la resistència i la lluita han fet que no hagin pogut amb la negociació col·lectiva. Continua una ampla cobertura de convenis col·lectius per més de 8 mi·lions de treballadors i treballadores i es mantenen la gran majoria dels àmbits negociadors sectorials estatals i autonòmics.

Ara la lluita per la negociació col·lectiva esdevé una permanent, que treballen amb força els nostres sindicats comarcals, les nostres Seccions Sindicals, els nostres delegats i delegades i que té una empenta i coordinació confederal.

Així continuem en la pressió per desbloquejar convenis com el Metall provincial, el Lleure educatiu de Catalunya, Transport de Mercaderies on hem guanyat una important sentència sobre l’ultraaactivitat del conveni, o els conflictes oberts a TV3/Catalunya Ràdio, Panrico, Mediaflex, Vilapan, Coca Cola, Roca (21 acomiadaments). El 22 de gener vam realitzar una jornada de lluita amb assemblea de delegats i delegades a la CONC i concentració davant la patronal i el 13 de febrer desenvoluparem una altra i ens aplegarem davant la Subdelegació del Govern a BCN per reclamar que funcionin amb urgència els pagaments del FOGASA. Al vespre realitzarem una manifestació per Barcelona en defensa de la negociació col·lectiva i contra la precarietat social. Al matí es desenvoluparà també una a Sabadell en suport dels companys i companyes de Panrico, cridats a judici per la denúncia de vaga il·legal per part de l’empresa. Tots i totes som classe treballadora.

Com sabeu volen fer-nos creure que les xifres d’atur registrat lleugeríssimament minvants marquen la sortida de la crisi. Fals. Ni es crea ocupació realment, ni la poca que es crea és de qualitat sinó encara més precària.

Cal una reforma fiscal per a la redistribució de la riquesa que faci reduir les creixents desigualtats. Exigim la retirada de la contrareforma laboral i l’establiment d’un model de relacions laborals basat en la qualificació, l’estabilitat i la innovació i que reforci la Negociació Col·lectiva. Cal augmentar la inversió pública com a dinamitzadora de l’economia i per a la creació d’ocupació. I el Govern de la Generalitat ha de posar en marxa la Renda Garantida de Ciutadania com a resposta a la situació de desprotecció econòmica que pateix un creixent nombre de persones en atur (només el 50.8% d’elles cobren una prestació contributiva, 224.006 no cobren cap subsidi)

Recentment hem presentat a BCN el Mapa de l’Atur 2009-2013 http://www.ccoo.cat/pdf_documents/2014/MAPA_ATUR_2009_2013.pdf

Així mateix ja s’ha endegat el treball dels punts d’atenció d’Infoatur als quatre locals de la Unió Comarcal. Es van presentar en roda de premsa el 27 de gener i a les portes de les OTG de Martorell i Gavà (20 de gener) i El Prat i Cornellà (22 de gener). Tenim ja les agendes plenes, per tant la gent ens té confiança i a més el servei era necessari. Cal agrair als i les sindicalistes que estan donant un cop de mà imprescindible per tirar endavant el projecte, sense cap despesa pel nostre sindicat. Gràcies companyes i companys.

Finalment l’aprovació del Pressupost de la Generalitat de Catalunya es va produir el 22 de gener. Es va materialitzar així l’aprovació d’uns pressupostos antisocials que consoliden les retallades i incorporen més privatitzacions i venda de patrimoni públic. Mantenen un caràcter clarament restrictiu i no contribuiran a la creació d’ocupació. De nou es degraden les condicions laborals dels empleats públics, que acumulen una forta pèrdua del poder adquisitiu (25-30%). La despesa social per càpita retrocedeix una dècada i cauen les inversions i la despesa en suport a l’activitat econòmica. Són uns pressupostos que no ajuden ni a l’economia ni a les persones. D’altra banda, en la Llei d’acompanyament es fa una recuperació molt insuficient de l’impost de successions, la qual cosa permet que persones riques continuïn no pagant o pagant molt poc aquest impost.

Amb la proposta que hem fet CCOO es podrien recaptar uns 300 milions d’euros addicionals provinents de persones acomodades. No és raonable que amb els nivells de pobresa existents no es pugui recaptar aquest impost d’una manera més justa.

Estem treballant braç a braç  amb la Coordinadora d’Associacions de Persones Aturades del Baix Llobregat en la IIa Marxa contra l’atur i la precarietat que es desenvoluparà a la nostra comarca del 22 al 27 de febrer. Serem, donarem suport i difondrem. La nostra aliança amb els companys i companyes d’aquestes organitzacions és de llarg recorregut ja i parteix d’objectius comuns clars de lluita. El principal problema del Baix Llobregat és l’atur i com hem dit des del frontispici del nostre document congressual el sindicalisme de classe també ho té molt clar.

La lluita continua també als centres de treball i als carrers en defensa dels nostres drets laborals i socials. La Sanitat pública, l’Educació pública i de qualitat en lluita contra la LOMCE i en defensa de l’escola catalana atacada per sentències judicials contra la llengua inextricables per la gran majoria de catalans i catalanes, la protesta social contra l’augment abusiu dels transports públics (concentracions setmanals, concentració 10 de gener a la Plaça de Sant Jaume); la construcció d’alternatives econòmiques i socials útils per la nostra gent (acte Aula Joan N. García Nieto 24/1 Cooperativisme: Construint alternatives). La participació de la responsable de la secretaria de la Dona, Saida Ehliluch, en la impressionant Marxa per la Llibertat a Madrid (1/2) per cridar fort: avortament lliure i gratuït! No a la llei Gallardón!

Cal estar amatents a la proposta de Llei de mútues del Govern que pot introduir elements negatius en relació a les altes i baixes dels treballadors en IT. A més pot introduir invasió en els competències de la Generalitat de Catalunya pel que fa a l’ICAM.
Des del 20 de desembre, data de l’ultima Comissió Executiva, hem anat concretant també l’itinerari del nostre procés de reorganització intern.

Les fusions de Federacions vam caminant, especialment la d’Indústria i Fiteqa, i també han començat el seu procés FSP-Fecoma i Comfia-Fecoht. Els companys i companyes dels sindicats comarcals som en ple procés d’assemblees.

Així mateix, i es objecte d’un punt d’aquesta reunió de Comissió Executiva, hem iniciat el procés de converses i contactes per la fusió de la nostra UC amb la de l’Alt Penedès-Anoia-Garraf (APAG) després de l’aprovació a l’últim Consell Nacional de la CONC. Ha de ser un compromís de totes i tots d’esforçar-nos al màxim en la construcció d’una Unió Intercomarcal que comptarà amb més possibilitats per ser més útil als afiliats i afiliades, i referència cada vegada més ample de la classe treballadora de les quatre comarques.

El Comitè de Dones continua la seva tasca i ha realitzat una reunió el 10 de gener amb més de 30 companyes.  També continuem impulsant les reunions i accions del Fòrum Social Baix Llobregat, el dia vinent serà 12 de febrer a la nostra seu.

El 28/1 va tenir lloc el Consejo Confederal de la CS de CCOO a Madrid, aquí està l’Informe General http://www.ccoo.es/comunes/recursos/1/1770529-Informe_al_Consejo_Confederal.pdf A la reunió podem comentar-lo

Hem tancat l’any amb victòria a les eleccions sindicals a la comarca 2955 delegades i delegats, 45.74% de representativitat i una diferència amb el segon sindicat de 333 delegats/des. És un excel·lent resultat gràcies al treball dels companys i companyes dedicats a la tasca electoral i al treball de milers de representants de CCOO als centres de treball.

Som 23291 persones afiliades a CCOO Baix Llobregat (8059 dones, el 34.60% del total). Des de l’última reunió de la CE hem patit un descens de 258 afiliades/ts. Aquesta és una dada clarament negativa i que esperem redreçar. Sense afiliació no hi ha sindicat.

Continuen vàlides les nostres fites, els nostres reptes. I a desgrat dels que ens volen atribular hem de reorganitzar-nos i repensar-nos per engrandir la nostra tasca feixuga però imprescindible de recuperar drets als centres de treball i al carrer. Per un bon any que comença i que promet lluita, sense por.

Endavant!

 Toni Mora
Secretari general

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada