dijous, 12 de setembre del 2013

Toni Mora
10/09/2013

INFORME 


COMISSIÓ EXECUTIVA DE CCOO DEL BAIX LLOBREGAT
10 de setembre de 2013

“Un Congreso para introducir aquellas medidas organizativas que nos permitan ser más sindicato; más cercano a los afiliados y afiliadas, a los trabajadores y las trabajadoras desde la empresa; más abierto a la sociedad; más fuerte y más confederal…, capaz de gestionar eficazmente recursos escasos y capaz de asumir una renovación ética”
Memoria de actividad X Congreso Confederal CS CCOO (2013)

INFORME

Que no s’adormi ningú que alguns com diu El Jueves segur que han treballat aquest agost per fer-nos la vida més difícil. Malauradament també molts treballadors i treballadores no hauran pogut permetre’s unes mínimes vacances i molts i moltes dels nostres continuen a les urpes de l’atur i la precarietat.

Comencem el curs amb tambors del que diuen reformes i són involucions. Reformes per restar drets, reformes per anar laminant el nostre model social. Al mateix temps hi ha consens entre les altes ments empresarials i dretanes que s’ha de llençar un missatge cada vegada més optimista. Recargolen els indicadors que no sembla que puguin disfressar-se més (PIB negatiu, xifres d’atur desbocades, població activa en retrocés, consum intern en decadència, recessió).

Només el sector exterior, les exportacions, els hi donen aire. Ves quina meravella, tot va bé cap enfora o potser tampoc. Esperant que el 22/9 no es confirmi la victòria de Merkel i que totes i tots plegats ens donem les mans sobretot per lluitar pels nostres drets socials, sortim a l’atac.

És aquest govern que ens anuncia una nova reforma de les pensions i una “simplificació” de contractes, volem veure per escrit les propostes però no ens predisposen a un bon escenari de negociació.  A Espanya no hi ha massificació de tipus contractual sinó massa contractes precaris i massa empresaris que volen fer competitives les seves empreses a costa dels drets dels treballadors i les treballadores.
Ens diuen que les xifres d’atur milloren (-31 persones registrades a tot Espanya agost 2013) i el que sí que observem és com es redueix la població activa, com moltes persones ja no acudeixen als SEPE i com la precarietat es fa reina de la contractació a l’estiu. Grans èxits de la reforma laboral

Nosaltres continuem lluitant contra l’atur i la crisi fent forta l’organització en la proposta i la mobilització, reforçant llaços amb les associacions de persones aturades com amb l’exitosa Marxa del 4 de juny contra l’atur i en defensa dels convenis col·lectius.
Agraïment per tots i totes els i les participants, marxants sota el calor de Cornellà a Sant Feliu de Llobregat, i pels sindicats comarcals i les Seccions Sindicals. Va ser un model participatiu amb els micromítings (Benzinera Sant Joan Despí, Hospital Comarcal Moisès Broggi, TV3, Gallina Blanca, Consell Comarcal i Plaça de la Vila) i que anava més enllà de la nostra organització a enfortir la coalició social amb sis associacions de persones aturades i la Coordinadora comarcal.

A més continuem amb l’assessorament específic i les visites col·lectives a les portes de les OTG de la comarca per informar als companys i companyes a l’atur (19/6 Gavà) on també continuem recollint signatures per una Renda Garantida de Ciutadania (ILP) com al mercadillo de Sant Feliu (15/7). El Fòrum Social Baix Llobregat on participem va convocar un acte al Centre Cívic de Sant Ildefons, que va comptar amb la presència del company Diosdado Toledano de la comissió promotora de la ILP (20/6). Podem dir que som l’estructura de la CONC que més signatures ha recollit d’aquesta ILP, també vam ser-ho de les anteriors.

Com sempre a l’informe cal fer un seguiment dels projectes concrets aprovats per posar en marxa aquest període al Congrés de Sant Andreu de la Barca:

-        D’aquí a poc el 15 de novembre celebrarem la nostra II Conferència Consultiva Comarcal a la qual dedicarem el matí per debatre present i perspectives de futur de l’organització i a la tarda treballarem diversos aspectes d’acció sindical a tallers que confluiran més tard en el plenari. Volem seguir cridant a la participació de tota l’afiliació per omplir d’opinions i utilitzar-les i anar així construint entre totes i tots el sindicat del segle XXI

-        Hem realitzat ja 12 reunions amb SSE i representants de CCOO a les empreses dintre del projecte d’escoltar i parlar del nostre sindicat. Es recull informació i s’enforteix el diàleg participatiu amb el mateix sentit que la Conferència. Val a dir que el ritme de reunions continua essent lent en més de 9 mesos des del Congrés. S’han enviat idees força estretes d’aquestes reunions al Comitè Comarcal.

-        Segueix en marxa la UAAF (Unitat d’Atenció Afiliativa) on ens posem en contacte amb els afiliats i afiliades en atur preferentment per traslladar-los la utilitat de la pertinença al sindicat. Actualment hi ha 8 persones que hi treballen i 2 pendentes d’incorporar. També es realitzen reforços de convocatòries. És treballa des dels locals del sindicat en coordinació amb l’activitat sindical habitual. De manera voluntària i militant, per tant. Molt bona acollida, proximitat, bona eina per actualització de dades, foment de l’activisme. Les persones que participen aporten idees i treballen la coordinació del projecte. S’han realitzat 504 trucades primeres i un nombre no quantificat de segones i reforç convocatòries.

-        El dia 3/9 es va donar forma en reunió a l’equip sindical multirram d’extensió . Es un  projecte que forma part de les polítiques aprovades al nostre congrés de la CONC i de la UC. Necessari en l’agrupació de forces i la voluntat d’estendre el projecte sindical en la comarca fins a a l’últim racó.
-        Així mateix ja queden consolidats també el Comitè de Dones amb dues reunions més celebrades (5/7 i 6/9) i l’assessorament mancomunat als locals comarcals.

Tot just a dies d’una Diada situada enmig del procés pel dret a decidir el sindicat participarà en les ofrenes de Sant Boi (tomba Rafael de Casanoves) i El Prat.

També serà motiu per la defensa dels nostres drets socials i nacionals la Festa del Treball del Baix Llobregat del 15 de setembre al Prat de Llobregat. Esperem una massiva assistència, hi haurà un míting central amb la participació dels secretaris generals de la CONC i del Baix Llobregat i intervencions de representants de les associacions de persones aturades i de partits polítics d’esquerra assistents. A més hi haurà activitats culturals, esportives i infantils acompanyant un dinar col·lectiu realitzat pels nostres militants.

Aquest aplec de treballadors i treballadores vol ser una construcció de fraternitat obrera en esperit unitari i amb recorregut per la qual cosa us cridem a la participació personal i dels vostres entorns personals. Un repte nou que vol anar més enllà d’una festa per simbolitzar la lluita permanent i la consciència de classe treballadora.
Estem guanyant les eleccions sindicals a la comarca amb una diferència de 318 delegats i delegades respecte a UGT. Assolim el 45,68% de representativitat amb un lleuger retrocés pero dintre d’uns excel·lents resultats.

No podem dir el mateix, i tornem-hi, amb les xifres afiliatives, al moment de confegir aquest informe som 24.460 persones afiliades a CCOO al Baix Llobregat, 34,36% dones. Patim una baixada d’afiliació sostinguda però continuada. Cal implementar mesures com el pla d’afiliació aprovat a la CONC que aporta claredat i assumpció de responsabilitats concretes. I batir-se cada minut d’acció sindical diari en oferir afiliació i aconseguir nous afiliats i afiliades.

Continuem en lluita en defensa del nostre dret a la negociació col·lectiva i dels convenis col·lectius, al Baix Llobregat hi ha hagut mobilitzacions a molts sectors i empreses, destaco algunes com les del sector de transport de mercaderies per carretera (10/7 concentració a la zona industrial de Sant Boi), la lluita dels companys i companyes de TV3 contra l’ERO i pels mitjans de comunicació públics de qualitat, la dels companys i companyes de Ciments Molins, la de les companyes i companys d’Unilever (11/7, Viladecans). Són els perversos efectes de la reforma laboral, contra la que seguim lluitant, volen fer desaparèixer espais de negociació i també afeblir drets dels sindicats que no ens arronsem davant els xantatges empresarials. Seguim en la bretxa.

A SEAT es convoca la Conferència que elegirà la nostra direcció de la Secció Sindical, la direcció provisional actual ha actuat amb responsabilitat en la negociacio de l’ERO que ha començat a aplicar-se aquest mes.

Esmolem les eines de lluita contra el projecte de reforma de les administracions públiques (ARSAL) estatal i les conseqüències pels treballadors i treballadores de la comarca de la reforma que també farà el govern català de l’administració local i comarcal. Hem de dir que hem sumat forces a les iniciatives institucionals i polítiques en defensa de la configuració territorial del Baix Llobregat i així vam subscriure el manifest institucional, i hem donat suport al manifest del Centre d’Estudis i a la campanya d’ICV-EUiA-EPM #SomBaixLlobregat.
El curs escolar comença i malauradament hem de continuar parlant de retallades, de treballadors i treballadores  i d’oferta educativa pública. La LOMCE, aprovada a l’octubre al Congrés, serà tòxica per l’educació pública i cal continuar lluitant contra ella perquè esdevé un atac als nostres drets bàsics de ciutadania

Els pressupostos prorrogats de la Generalitat contra els quals ens hem posicionat predestinen més d’allò que diuen ajustos. Esperem que es confirmi el fre a les idees malignes de Boí Ruiz i els seus per l’Hospital de Viladecans però, per si cal, estem amatents a la possible manifestació unitària a realitzar aquest mes. CCOO ha estat present sempre en aquesta lluita i vull destacar el paper de la nostra SSE de l’hospital, de la responsable comarcal Ana Rosa Sevillano i del company Dani Gutiérrez, enllaç amb la comunitat social de lluita de Viladecans.

Confirmada també la trampa del rescat bancari del que no recuperarem ni el 30% dels diners els treballadors i treballadores del sector paguen la nefasta gestió dels Serra, Todó i companyia. La lluita a Catalunya Banc contra l’ERO (manifestació 5/9 BCN) igual que en el seu moment la de Caixabank o la negociació en Bankia, l’ERTE de Banc Sabadell o en la fusió Santander-Banesto ens mostra que davant l’oprobi la mobilització i la força sindical fan útil el sindicalisme de classe.

El 16 de juny poca gent del Baix Llobregat vam participar en una manifestació a Barcelona amb massa poca gent. Era una manifestació important que formava part de la Setmana de Lluita de la CES pels Drets Socials i Laborals. Hem de fer una gran autocrítica de la nostra incapacitat per mobilitzar aquest dia i no passar plana perquè no sigui la tònica habitual, fins ara no ho és.

I els inicis de curs són pels reptes, reptes com a sindicat que cal repensar i per tant reformar organitzativament, amb vocació de creixement i no resistencialista. Un sindicat de classe i de lluita.
Podem fer-ho, podem fer-lo:
-        Més dinàmic, amb més participació basada en l’horitzontalitat, en la noció de fraternitat de classe.

-        Més obert a l’alternativa, amb esperit unitari per confeccionar-la.

-    Més fort als centres de treball, amb més Seccions Sindicals i més organitzativament engreixades. Amb més capacitat de plantejar noves fòrmules per arribar fins a l’últim treballador i treballadora del Baix Llobregat.

-        Amb un concepte transversal d’Unió de tots i totes. La força de l' estructura col·lectiva. Amb la fortalesa d’un projecte en marxa i validat pels congressos.

-        En lluita contra el principal enemic, la precarietat, l’atur. Des de la mirada oberta de les coalicions, de les complicitats, de la utilitat per les persones. Des de la militància activa en el canvi social.
-        Més transparent, explicant més que som, que fem, que volem ser. Explicant-nos errades i valorant-nos victòries.

-        Amb la consciència dels i les que formem el sindicat que no som ni més ni menys que treballadors i treballadores, la força que fa moure el món. Des de la consciència de per què estem aquí, per transformar la societat i fer així conquerir i defensar els interessos de la gran majoria. Des de la perspectiva que no tenim res a veure amb altres, que som i volem ser sindicat de classe, dintre i fora del centre de treball

No està mal poder dedicar una estona  a pensar-hi per seguir lluitant. Sense límits, algu va morir fa 40 anys per un ideal semblant al nostre, assassinat http://www.ccoo.es/csccoo/Inicio:513953--Acto_publico_de_conmemoracion_del_40_aniversario_de_la_muerte_de_Salvador_Allende_y_del_golpe_de_estado_en_Chile, altre va explicar-nos fa 50 que tenia un somni http://es.wikipedia.org/wiki/Yo_tengo_un_sueño, hi ha un bon home que lluita encara per salvar la seva vida, de lluita permanent http://es.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela.

Nosaltres ho tenim una mica més senzill, però que ningú deixi de banda ni un gram de responsabilitat.

Aquest sindicat és una heroïcitat col·lectiva, de gent com Rufino Vas EPD.


Endavant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada